Verspaning

Bij Dalvoorde Techniek in Nijverdal, Twente, betekent verspaning vakwerk. Of het nu gaat om CNC draaien en frezen of het herstellen van onderdelen, wij bieden de hoogste precisie. Laat uw product met vertrouwen bij ons achter; wij verzorgen het verspanen van enkelstuks, kleine series of spoedgevallen. Met onze geavanceerde machines en ervaren team staan we altijd klaar om aan uw behoeften te voldoen.

  • 24/7 service | Spoedgevallen
  • Korte levertijden
  • Staal | RVS | Messing | Kunststof
Bel ons!

Onze Verspaning Services

Onze geavanceerde machines zorgen voor efficiënte en nauwkeurige verspaning. Wij begrijpen dat snelheid en precisie cruciaal zijn in uw productieprocessen. Daarom staan we klaar om al uw verspaningsbehoeften te vervullen.

Draaien en frezen: zowel CNC als conventioneel

Kotteren: voor nauwkeurige boringen

Spiebaan brootsen of steken: voor precieze spiebanen en sleutelbanen

Revisie werkzaamheden: herstel en optimalisatie van onderdelen

24/7 service: wij staan altijd klaar voor spoedopdrachten

Maatvoeringen: zowel metrische als Engelse maten

Machines van Dalvoorde Techniek

In onze werkplaats in Nijverdal, Twente, hebben we verschillende machines staan die zorgen voor nauwkeurige en efficiënte bewerkingen. Onze (CNC) draai en frees werkzaamheden zijn divers, van enkelstuks tot maatwerk onderdelen voor elke klus. Ons machinepark bestaat onder andere uit de STYLE 510 draaibank en de STYLE MC 1000 freesbank.

CNC Draai-/freesbank

De STYLE 510 CNC draaibank voor het CNC draaien van metalen met precisie. Met een draaidiameter tot 510 mm over het bed en 300 mm over het support, en een afstand tussen centers van 1850 mm, kunnen wij verschillende metaalonderdelen efficiënt draaien. De machine is geschikt voor het maken van prototypes, enkelstuks en kleine series. De machine heeft een doorlaat van 102 mm en deze doorlaat biedt extra flexibiliteit voor diverse toepassingen.

De STYLE MC 1000 Freesbank biedt krachtige freescapaciteiten met een slag van 1000 mm op de X-as en 510 mm op de Y- en Z-assen. Deze machine draait tot 12000 rpm, ideaal voor het CNC frezen van zowel grote als complexe onderdelen.

Ben jij opzoek naar een betrouwbare partner?

Neem direct contact op

Alles wat u moet weten over verspaning bij Dalvoorde Techniek

Verspaning is een cruciaal proces in de metaalbewerking waarbij overtollig materiaal van een werkstuk wordt verwijderd om onderdelen met de gewenste vorm en afmetingen te maken. Bij Dalvoorde Techniek in Nijverdal, Twente, hebben we uitgebreide ervaring met verschillende verspaningstechnieken. Benieuwd naar welke diverse projecten wij al hebben uitgevoerd? Bekijk snel onze projecten pagina

Bel ons!

Draaien en Frezen: Wat is het verschil?

Bij draaien draait het werkstuk snel rond op een draaibank, terwijl een snijgereedschap het materiaal afsnijdt. Deze techniek is ideaal voor het maken van cilindrische en ronde vormen, zoals assen, ringen, en buizen. Door het draaien van het werkstuk kunnen we precisie-onderdelen vervaardigen zoals motorassen en bevestigingsringen, waarbij de constante rotatie zorgt voor een nauwkeurige vorm.

Frezen werkt anders. Bij frezen draait het gereedschap snel rond terwijl het werkstuk stil staat. Deze techniek is uitstekend voor het maken van complexe vormen en profielen. Denk hierbij aan het uitsnijden van sleuven, het creëren van tandwielen, en het bewerken van platte oppervlakken met gedetailleerde patronen. Frezen is ideaal voor het realiseren van nauwkeurige aanpassingen en het maken van prototypes.

Voorbeelden:

• Draaien: Voor het vervaardigen van een motoras die precies rond en op maat moet zijn, gebruiken we draaien om de gewenste diameter en precisie te bereiken.
• Frezen: Voor een metalen behuizing met complexe uitsparingen en patronen, gebruiken we frezen om de exacte vormen en details te creëren.

Benieuwd wat wij kunnen draaien en frezen in onze werkplaats in Twente? Bel of mail gerust.

CNC of Conventioneel verspanen?

CNC is het draaien van metaal op een draaibank of het frezen van metaal op een freesbank met behulp van computergestuurde machines. Deze machines werken met uiterste precisie, waardoor herhaalbare en complexe onderdelen kunnen worden geproduceerd. Dit is ideaal voor series en maatwerk met strikte toleranties.

Conventioneel draaien en frezen gebeurt met handmatig bediende machines. Dit is de geschikte oplossing voor enkelstuks of kleine series. Het omvat standaard bewerkingstechnieken zoals vijlen, schaven, tappen, steken, kotteren, zagen en boren. Deze methode is vaak flexibeler voor kleine series en speciale aanpassingen, maar kan minder precies zijn dan CNC. Wij combineren beide technieken om te zorgen dat we elke klus, groot of klein, met de beste kwaliteit kunnen afleveren.

Voorbeelden:

• Het herstellen van een oud machineonderdeel met ongewone afmetingen en vormen.
• Het maken van een speciale tool of mal voor een eenmalig project. Conventioneel frezen en draaien is kosteneffectief en sneller.

Wat is kotteren?

Kotteren en groot kotteren zijn belangrijke verspanende bewerkingen waarbij het werkstuk stil staat en het gereedschap draait.

Deze technieken worden voornamelijk gebruikt voor de reparatie van gaten in metalen producten. Wanneer een rond gat beschadigd, versleten of vervormd is, kan het door middel van de kottertechniek weer naar de juiste ronde vorm worden gebracht.

Kotteren maakt gebruik van een snel ronddraaiende beitel om het stilstaande werkstuk nauwkeurig te bewerken. In tegenstelling tot CNC draaien, waarbij de beitel naar binnen is gericht, staat de beitel bij de kottertechniek juist naar buiten gericht.

Spiebaan steken of brootsen?

Spiebaan steken en brootsen zijn bewerkingen binnen de verspaning die vaak worden gebruikt om specifieke groeven of profielen te maken in werkstukken.

Spiebaan Steken:
Bij het spiebaan steken wordt een smalle, rechte groef in een as of naaf gemaakt. Deze groef is bedoeld om een spie in te plaatsen, die zorgt voor een stevige verbinding tussen twee onderdelen, zoals een as en een tandwiel. Dit voorkomt dat de onderdelen ten opzichte van elkaar gaan draaien. Een praktisch voorbeeld van spiebaan steken is te vinden in de aandrijving van machines, waar het essentieel is dat tandwielen en assen stevig verbonden zijn.

Brootsen:
Brootsen is een techniek die wordt gebruikt om interne profielen zoals spiebanen, maar ook andere vormen zoals vierkante of zeskantige gaten, te maken. Dit gebeurt met een speciaal gereedschap, de broots, dat door het werkstuk wordt getrokken of gedrukt. De broots heeft meerdere snijkanten die het materiaal laag voor laag wegsnijden, totdat de gewenste vorm is bereikt. Een praktisch voorbeeld van brootsen is het maken van de interne vierkante gaten in moersleutels of het vormen van spiebanen in tandwielen.

Welke materialen kun je allemaal verspanen?

  • Kunststof: Veelzijdig en licht, zoals nylon en PTFE, ideaal voor onderdelen die chemisch bestendig moeten zijn.
  • Staal: Sterk en duurzaam, ideaal voor robuuste onderdelen.
  • RVS: Roest- en corrosiebestendig, perfect voor onderdelen in zware omstandigheden.
  • Aluminium: Lichtgewicht en eenvoudig te bewerken, ideaal voor toepassingen waar gewicht een rol speelt.
  • Messing: Makkelijk te bewerken met een goede afwerking, veel gebruikt voor precieze onderdelen zoals kleppen en tandwielen.
Neem contact op

Let’s talk!

Benieuwd wat wij als bedrijf voor jou kunnen betekenen?